Blog

Didaktične igrače za najmlajše

didaktične igrače

Igra je zelo pomembna za otrokov razvoj in učenje tudi v najzgodnejšem obdobju. Otroku omogoča, da se razvija na zaznavno-gibalnem, čustvenem, socialnem in spoznavnem področju. Za učenje skozi igro je otrok notranje motiviran, zato mu igranje zelo veliko pomeni. Otroške igre so zelo različne in pogostokrat vključujejo različne igralne pripomočke. Tem pripomočkom rečemo kar didaktične igrače. Otrok didaktično igračo tipa, prijema, meče, z njeno pomočjo se lahko tudi premika – teče, hodi, vzpenja in lega. Razvojne igrače za otroka krepijo tudi njegov domišljijski svet. Vključujejo različne simbolne dejavnosti ali se z njihovo pomočjo igra pomembno igro vlog. S tem razvijajo empatijo in doživljanje ljudi okrog sebe. Didaktične igrače so sočasno tudi igrače za razmišljanje – otrok jih opazuje, posluša, posnema, bere. Poučne didaktične igrače zelo spodbujajo otroško ustvarjalnost. Na primer: risanje, pisanje, gradnjo, pripovedovanje in oblikovanje.

Igrača, primerna starosti otroka

Otrok v času razvoja potrebuje različne igrače, ki ga spodbujajo, zato jih je potrebno izbrati glede na njegove spreminjajoče se potrebe. Če je uporaba igrače zanj prezahtevna, ne bo vedel, kako jo uporabljati in v igri ne bo užival. Tudi igrače, ki jih je njegov razvoj že presegel, ga bodo pričele dolgočasiti in se z njimi ne bo želel več igrati.

Dojenčki do 1. leta

Prve mesece dojenčki odkrivajo svet leže. Prisluhnejo, če mu mama prigovarja, razločujejo različne glasove in se prestrašijo, če v njegovi bližini kaj zaropota. Pri približno 4. mesecu starosti dojenček spozna, da lahko zvoke povzroča tudi sam. Primerne igrače za to starost so različne ropotuljice, grizala, mehke plišaste igrače in podobno. Pri starosti 6 mesecev običajno otroci lahko že sedijo in svet se jim zelo razširi. Sami se lahko zamotijo s kartonkami in slikanicami, zelo pa uživajo tudi v igri med kopanjem. Ker je otrokovemu gibalnemu razvoju potrebno pustiti prosto pot, mu za igro uredimo udoben, topel in varen prostor, kjer bo otrok nemoteno spoznaval svet. Igralne podloge so idealne za to. Izdelane so iz pralne, izolativne in mehke plastične mase, ki je udobna in preprosta za čiščenje.

Otroci stari od 1-2 leti

Malček se v tem obdobju že sam giblje, se plazi in shodi. Pri tej starosti začne intenzivno posnemati zunanji svet, zato so zanj primerne igrače, ki jih lahko vleče za seboj, potiska, premika, zlaga ali sestavlja. Bodimo pozorni na to, da so dovolj velike, da jih lahko brez težav prime in da niso izdelane iz drobnih delcev, ki bi predstavljali nevarnost, da jih pogoltne.

Otroci, stari od 2- 4 leta

V tem obdobju otroška domišljija dobi krila. Želijo početi vse, kar počnejo starši, zato se zelo razveselijo igrač kot so avtomobilčki, tovornjaki, motorji, traktorji in druga vozila. Deklice te starosti bodo zelo vesele punčke ali dojenčka in opreme, s katero bodo skrbele za svojo igračko. Otroci obeh spolov bodo zelo zadovoljni med igro s pomanjšanimi gospodinjskimi aparati ali seti z imitacijo različne hrane.

Otroci, stari od 5 let naprej

Predšolski otroci zdaj že zelo dobro vedo, kaj jih zanima. Nekateri so bolj umaknjeni v svoj svet, razmišljajo, berejo ali ustvarjajo, gibalci so raje na prostem, kjer skačejo, tečejo in plezajo. V tem obdobju prvim ponudimo različne ustvarjalne igrače – modelirno maso, sete z perlicami, blokce, dnevnike in nalepke. Morda jih zanimajo glasbila, lesene igrače ali družabne igre. Malim gibalcem pa omogočimo raziskovanje sveta prek različnih športnih rekvizitov – skiroja, kolesa, rolerjev, gugalnice, rolke in podobnih izdelkov.

Več o didaktičnih igračah na www.igrace.eu