Blog

Najboljše igrače za spontano otroško igro

free play lesena sanjska hisa

Zgodnje otroštvo, v starosti od 2-5 let, je izredno pomembno pri razvoju otroka. Če želimo, da se naš otrok razvije v samostojno mislečo, emocionalno zrelo in fizično razvito odraslo osebo, mu v tem obdobju ponudimo igrače, s katerimi se bo lahko optimalno odvil njegov razvoj. Vendar, kako v poplavi igrač na trgu najti pravo? Sila težko je izključiti marketinški hrup in poiskati prav igračo, ki jo bo sprejel naš otrok in bo postala del njegove vsakdanje igre.

Zakaj je otroška igra tako pomembna?

Igra je bistvenega pomena za otrokovo čustveno zdravje. Po besedah ​​ameriškega otroškega psihologa, dr. Petra Greya, ima prav prosta igra, v kateri otrok počne, kar želi, najboljši možen vpliv na otrokov razvoj. Takšna prosta igra razvija otrokovo notranjo motivacijo.

Še veste, kako dobro se počutimo, ko neko stvar naredimo iz čistega veselja? Recimo kaj narišemo, izdelamo ali pobarvamo pobarvanko. Preplavi nas čudovit občutek notranje izpolnjenosti. To doživlja naš otrok med prosto igro, ko mu domišljija preprosto teče. Ko se sami odločijo, kaj bodo storili, jim igra omogoča, da se naučijo občutiti zadovoljstvo, ko to dosežejo. Prosta igra otrokom omogoča tudi sprejemanje odločitev in reševanje problemov.

Ko se morajo otroci na primer odločiti, ali bo njihov medved šel v gozd ali ostal v svoji jami, se odločajo. Ko se igra več otrok skupaj, se skupina odloča, ali naj se igrajo s kockami ali se gredo skrivat. Tudi skupini otrok prosta igra ves čas ponuja priložnosti za sodelovanje in soodločanje. V prosti igri je veliko reševanja različnih težav. Včasih traja nekaj ur, ali celo dni, da otrok, recimo zgradi hišo za svoje plišaste živali, preprosto iz odej, mize in knjig za obtežitev. Če se določen del hiše vedno znova razrahlja, mora otrok razmišljati, kako spremeniti strukturo gradnje. Tako naredi boljšo hišo in uporabila svoj razum. Sočasno!

Prosta igra omogoča opazovanje lastnih čustev

Včasih se otrok med igro pretvarja, da se boji česa res banalnega. Takšne vrste igra s pretvarjanjem otroku nudi manj grozečo priložnost za predelavo svojih resničnih strahov. In ko se igrajo otroci med sabo, se učijo socialnih spretnosti na različne načine.  Spreminjati odločitve, postavljati se zase, upoštevati pravila (tudi samo tista, ki so si jih sami izoblikovali) … vse to so priložnosti za rast in razvoj! Prosta igra je preprosto zabavna. Brez igre se človeška bitja preprosto ne moremo optimalno razviti.

Najboljše igrače za spontano otroško igro

Kocke 

S povsem običajnimi kockami, ki jih lahko otroci zlagajo v različne strukture, ne moremo zgrešiti. Lahko so lesene, plastične, pravokotne ali zaobljene. Pomembno je, da se med seboj ujemajo in tvorijo različne oblike.

Mehke igračke 

Ravno prav velike (ne premajhne in ne prevelike) mehke igračke pogosto postanejo redni otrokov spremljevalec in zaupnik. Otroci jih vzljubijo, ker »prav dišijo«, družijo se z njimi, če se počutijo osamljeni, jim zaupajo kakšno svojo skrb ali pričakovanje ter z njimi tudi zaspijo..

Igrače za imitacijo 

S posnemanjem različnih vlog in življenjskih situacij se otroci učijo o vsakdanjem življenju. Pogosto oponašajo starše pri delu in gospodinjskih opravilih. Igre vlog pa se lahko igrajo z različnimi kostumi in zanimivimi kosi oblačil.

Za konec

Da se bo vaš otrok razvil v zdravo, zadovoljno in srečno odraslo osebo, ne potrebuje vseh igrač iz zgornjega članka. S tem njegovega otroštva ne bomo obogatili. Premislimo pa, katera od teh igrač bi najbolje prispevala k razvoju otroka in celotne vaše družino in jih morda izberite za naslednji otroški rojstni dan ali praznik.