Blog

Zaščitimo občutljive oči otrok

sončna očala 2

Sončni žarki niso močni le poleti, pač pa tudi v zimskih mesecih, zlasti na snegu motijo pogled in povzročajo bleščanje. To ni moteče le odraslim, pač pa tudi otrokom. Izpostavljanje sončnim žarkom lahko poškoduje občutljivi otroški očesni leči in mrežnici in vse to dolgoročno vodi k poškodbam vida. S tem so dolgoročno povezane tudi bolezni, kot sta, denimo, nastanek sive mrene in degeneracija makule. Otroci s svetlejšimi očmi so najbolj izpostavljeni poškodbam zaradi sonca, zato bi morala biti kakovostna sončna očala njihov redni spremljevalec v sončnih dneh.

Navajanje na sončna očala že v rosnih letih
Otroku lahko nadenemo sončna očala takoj, ko jih sprejme, že pri starosti enega, dveh ali treh letih. Včasih to lahko storimo prej, včasih pozneje, glede na osebnostne značilnosti otroka. Pred tem pa naj starši občutljive otroške oči pred močnimi sončnimi žarki zaščitijo s senco ali kapo s ščitom, kar je tudi primerno varovalo pred žarčenjem UV.

Kako izbrati prava otroška sončna očala?
Kakovostna otroška sončna očala morajo obvezno imeti UV-zaščito. To pomeni, da določen del UV-žarkov očala zaustavijo, preden ti vstopijo do otroškega očesa. Vsaka očala delno preprečujejo njihov prehod skozi leče. Vendar je pomembno, katera preprečijo čim več UV-žarkom prehod skozi očalne leče do oči. Po tej lastnosti se sončna očala razlikujejo po kakovosti in varnosti pred UV-žarki.
Za zaščito uporabnikov so države sprejele posebne standarde, ki so potrebni za zaščito oči pred UV- žarki. Primerno izdelana sončna očala imajo certifikat ustreznosti zaščite pred UV-žarki. V Evropi poznamo certifikat CE , ki zagotavlja, da nudijo očala varno stopnjo zaščite. UV-žarki imajo valovno dolžino do 400 nm. Sončna očala pa imajo oznako UV 400, kar pomeni, da preprečujejo prehod žarkov do te valovne dolžine.
Prav tako je zelo pomembno, da očala prekrivajo čim večji del površine očesa. Več očesnega polja kot zakrivajo sončna očala, boljša je zaščita pred UV-žarki. Vendar pa vsakdanje življenje pogosto narekuje moda, zato se poleg velikosti sončnih očal pri njihovi izbiri odločamo tudi za njihovo obliko in videz. Zatemnitev leč in barva sončnih očal vplivata na propustnost UV-žarkov in njihovo učinkovitost. Leče v očalih so lahko narejene iz stekla, plastike ali polikarbonata. Med seboj se razlikujejo v natančnosti izdelave in stopnji zaščite pred UV-žarki, pri tem so učinkovite predvsem tiste iz posebne plastike in polikarbonata. Dodatno zaščito pa dobimo z dodatki v lečah in tankimi premazi na njih, saj odbijajo ali pa absorbirajo te žarke. Sama zatemnitev prispeva le majhen delež pri zaščiti pred UV-žarki. Njena stopnja je bolj pomembna za prijetnejše počutje uporabnika sončnih očal. Pri močni sončni svetlobi želimo višjo stopnjo zatemnitve, saj močna osvetlitev vpliva moteče na oči in naše počutje. Izbira barve zatemnitve je odvisna od vsakega posameznika.

Barve leč sončnih očal
Siva in sivo zelena barva leč najmanj spreminjata barve, oranžna in rumena povečata kontrast v oblačnih dnevih, sivorjava in rjava povečata kontrast v sončnih dnevih. Uporabna so polarizacijska stekla, ki preprečujejo bleščanje pri sončni svetlobi, saj filtrirajo razpršeno svetlobo. Sončna očala s polarizacijskimi stekli odrasli običajno nadenemo pri vožnji avtomobila, ukvarjanju s kakršnim koli vodnim športom, jadranju, ribarjenju, saj preprečujejo bleščanje, ki nastaja na svetlobno odbijajočih površinah, kot so asfalt, vodne površine in pločevina.

Material očalnega okvirja
Pomembno je, iz česa je izdelan okvir sončnih očal, saj se neposredno dotika nežne otroške kože, ki je občutljiva na vsakršne kemikalije in snovi, ki bi morda lahko povzročile alergijsko reakcijo na koži. Najbolj ustrezna so takšna iz jekla, titana in akrilata, brez vsebnosti niklja. Ta namreč pogosto povzroča alergične reakcije kože, kjer pride v stik s kožo. Zelo praktični so tudi okvirji, izdelani iz plastičnih mas, ki ne vsebujejo ftalatov ali drugih potencialno nevarnih snovi.

Shadez otroška sončna očala

Sončna očala za otroke priljubljene nemške znamke Shadez so primerna tudi za malčke. Imajo lahek in prilagodljiv okvir ter nudijo 100% zaščito pred UVA in UVB sončnimi žarki. Stekla so izredno odporna na udarce. Shadez otroška očala so modno oblikovana, zato so zelo priljubljen otroški modni dodatek, ki ga otroci z veseljem nosijo.

Preverite našo ponudbo Shadez otroških sončnih očal.