BLOG

Neverjetni učinki sestavljanja puzzle sestavljank

puzzle

Puzzle so neverjetno zabavne! Morda smo na to dejstvo kot odrasli nekoliko pozabili, vendar lahko škatla koščkov sestavljanke s čudovitim motivom na pokrovu, znova obudi ta spomin. Sestavljank je vseh vrst; velike, male, z ogromno koščki, z manj koščki, za otroke, za odrasle, okrogle, kvadratne, pravokotne,… Motivi, ki jih sestavljamo (in ure in ure opazujemo njihove podrobnosti), so lahko čudovita ilustracija, fotografija ali motivi iz znanega filma ali risanke. Otroci obožujejo sestavljanke, ki predstavljajo vozila, dinozavre, princeske ali prizore iz vsakdanjega življenja – polno ulico ljudi, park, železniško postajo, letališče, pekarno, trgovino ali šolsko poslopje. Izbira puzzle sestavljank je res raznolika in med široko ponudbo vsak najde kaj zabavnega zase.

Sestavljanje sestavljank pa ima na človeške možgane neverjetno dobre učinke, so odkrili znanstveniki. Dobrodejno vplivajo tako na razvijajoče se otroške možgane kot tudi na vzpostavljanje novih povezav v možganih odraslih. Puzzle so več kot le igra, pomagajo nam tudi razvijati (otroci) in ohranjati (odrasli) motorične spretnosti rok in kognitivne sposobnosti. Precej kul, kajne da?

Izboljšujejo spomin

Ko postanemo starejši, postanemo zaskrbljeni, ko opazimo, kako nam nekatere, žal včasih zelo pomembne stvari, kar uidejo iz spomina. Potem pijemo kavo, hrustamo goji jagode, pijemo različne napitke za ohranjanje dobrega delovanja možgan in delamo različne telesne vaje. Poskusimo preprosto s sestavljanjem puzzlov. Reševanje ugank, križank, sudoku in sestavljanje sestavljank sodijo v isto kategorijo pri izboljševanju delovanja naših kognitivnih sposobnosti. Povečujejo mentalno hitrost in kratkoročni spomin s spominjanjem barv, oblik in drugih podrobnosti.

Izboljšujejo tehnike reševanja problemov

Sposobnost miselnega reševanja težav so izredno pomembne v našem življenju, saj lahko z njihovo pomočjo sprožimo aktivni proces in težavo rešimo tudi na drugem nivoju. Če to veščino imamo, lahko hitro prepoznamo težavo in poiščemo najboljšo rešitev zanjo. Če treniramo svoje možgane z reševanjem ugank in sestavljanjem puzzlov, lahko te spretnosti izboljšamo. Ko rešujemo zanke in iščemo prilegajoče se koščke, smo prisiljeni najti več alternativnih rešitev in predvidevati napake. To je lahko zelo koristno tudi pri našem delu, se strinjate?

Dvigajo tudi IQ?

Ste morda že naredili test svojega IQ? Morda niste zadovoljni z rezultatom in bi ga celo radi spremenili? No, zanke in uganke so odličen način za to. Seveda se spremembe ne bodo zgodile čez noč, vendar je sčasoma to povsem mogoče. Reševanje ugank in sestavljanje sestavljank izboljšuje naš spomin in sklepanje. Raziskovalci z Univerze v Michiganu so dokazali, da lahko odrasli svoj IQ dvignejo za 4 točke, potem ko so 25 zaporednih dni reševali uganke.

Preprečujejo razvoje demence in Alzheimerjeve bolezni

Raziskovalci ameriške znanstvene revije Journal of Neuroscience je nedavno pokazala, da izpolnjevanje križanke  ali redno sestavljanje sestavljank, vzpodbuja delovanje človeškega uma, kar lahko pomaga popolnoma preprečiti ali odložiti izbruh Alzheimerjeve bolezni pri starejših. Omenjene dejavnosti dokazano zmanjšajo število poškodb možganskih celic bolnikov s to boleznijo. Če bolnik rešuje uganke ali se loti sestavljanja puzzlov, ta aktivnost pomaga rasti novih zdravih živčnih celic.

Vendar to nikakor ne pomeni, da bi morali uganke in sestavljanke reševati le, če trpite za omenjenimi boleznimi. Lotite se puzzlov in preprečite demenco in Alzheimerjevo bolezen tako, da pravočasno trenirajte svoje možgane!

Zmanjšajo vpliv stresa in povzročijo dobro razpoloženje

Sestavljanke so odlično orožje proti stresu in negativni energiji! Ko rešujemo uganke, naši možgani povečajo proizvodnjo hormona dopamina. Dopamin predstavlja enega od možganskih nevrotransmiterjev, ki pomaga uravnavati razpoloženje, motivacijo, pozornost, spomin, pozitivno razmišljanje in občutek optimizma. Torej, vsakič, ko kos sestavljanke postavimo na pravo mesto, sprostimo v kri dopamin. Občutek sreče in optimizem ustvarjata pozitivno energijo, ki zmanjšuje stres in izboljša koncentracijo. Reševanje ugank je vsekakor najboljši način, da se sprostimo in razveselimo!

Dvigajo storilnost pri različnih delovnih nalogah

Sestavljanke iz drobnih koščkov, zahtevajo pozornost zaradi podrobnosti. S takšnimi izzivi treniramo oči, da zagledamo najmanjše podrobnosti. Ta sposobnost nam lahko pomaga pri delovnih nalogah, ki zahtevajo natančnost in osredotočenost na podrobnosti. Sestavljanje koščkov sestavljanke v prvi vrsti izboljša koncentracijo, ki je pomembna pri našem vsakdanjem delu. Če še študiramo, nam lahko to tudi zelo pomaga, da se osredotočimo na učenje. Mnoga svetovna podjetja imajo danes poseben prostor za sprostitev in druženje, kjer najdemo sestavljanke vseh vrst. Uganke so namreč odličen način za sprostitev možganov in zbliževanje s sodelavci v službi. Zagotovo bomo na tak način izboljšali tudi naše sodelovanje.

Kaj torej še čakate? Poiščite sestavljanko zase in se lotite dela!

Naj vam prišepnemo še to, da so puzzle sestavljanke v naši spletni trgovini izredno kakovostne izdelave, namenjene večkratnemu sestavljanju in po zelo ugodnih cenah.

 

Povzeto po članku: The Surprising Benefits of Puzzle Solving for Adults;